Sabel schermen is voor de jongens die door 2nd-Chance worden begeleid, verplichte kost. Het schermen is voor 2nd-Chance een instrument om jongeren te kunnen vormen. De discipline die opgebracht moet worden voor deze tak van sport ligt bij ons erg hoog. Het wapen waarmee geschermd wordt is in dit geval het Sabel, dit wapen is een bewuste keus. Het Sabel is een slag/ steekwapen. Dit daagt de jongeren meer uit dan de overige wapens in deze sport.

Van de jongeren wordt verwacht dat ze hier goed mee omgaan. Een tik met het Sabel kan, ondanks het feit dat er beschermende kleding wordt gedragen, toch erg hard aankomen. Aangezien schermen een solitaire sport is ligt het ontvangen van zo’n tik aan je eigen weringen, je kunt je tegenstander dan dus ook niet de schuld geven. Waar wij veel op letten is houding, eerlijkheid in het spel en de netheid van het schermen.

Vanuit vroeger is schermen een elitaire sport welke werd beoefend door de welgestelde mens, een echte herensport. Het elitaire gedeelte is er wel een beetje uit en de drempel ligt voor de “gewone” mens wat lager. De sabelgroep van 2nd-Chance houdt deze drempel bewust hoog en verwacht van de jongeren die voor deze groep kiezen dat ze zich houden aan onze ‘gentlemen’s agreement’. 2nd-Chance ziet het schermen namelijk wel als ‘herensport’ en verwacht van hun jongeren dan ook deze opstelling zowel binnen als buiten de zaal.

Het schermen gebruiken wij ondertussen 8 jaar als instrument. Het heeft bij onze jongeren een aantal significante verschillen teweeg gebracht. Hierbij kunt u denken aan: verminderen van medicatie, een betere concentratie, een groter incasseringsvermogen, meer rust, een groter gevoel van eigenwaarde en een juiste lichaams- maar ook mentale houding.

Met de Sabelgroep van 2nd-Chance beginnen wij in Stadskanaal en omstreken de recreatieve kant van het Sabelschermen ook te promoten.Dit houdt onder andere in dat je ook zonder “gedragsproblematiek” binnen 2nd-Chance mag/ kan komen schermen, dit geldt zowel voor dames als voor heren. Hiermee is dit direct het enige onderdeel van 2nd-Chance welke uit een gemengde groep bestaat. Gemengd heeft hier naast het feit dat er zowel dames als heren welkom zijn nog een andere lading, met en zonder gedragsproblematiek dit blijkt voor beide partijen geen enkel probleem binnen een groep waarbij iedereen elkaar in zijn/ haar waarde laat. Heeft u zelf een groep waarmee u wel eens zou willen schermen, B.v een kinderfeestje, een bedrijfsclinic of op school hiervoor kunt u 2nd-Chance inclusief materiaal inhuren. Dit is mogelijk voor groepen tot maximaal 20 personen.

Voor meer informatie neemt u contact met ons op via de contactpagina.